reklama

Piť či nepiť mlieko

Naši predkovia by určite nezačali deň bez mlieka. Okrem konzumácie čerstvého mlieka vyrábali aj iné mliečne výrobky, ako sú maslo, smotana, tvaroh, kyslé mlieko atď. Dojnica bola najväčším a najvzácnejším majetkom. Dokonca niektorí predkovia si viac vážili dojnicu ako svoje vlastné deti. Dnes je situácia iná, konzumácia mlieka na obyvateľa oveľa je nižšia aj na úkor mliečnych výrobkov. Je veľa faktorov, ktoré majú na svedomí zníženú konzumáciu mlieka. A najčastejším faktorom sú mýty o mlieku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (27)
Obrázok blogu

Uvedomujem si, že rozdielnosť názorov na pitie alebo nepitie mlieka spôsobujú aj samotní vyživovací poradcovia. Je to ako príbeh o troch slepcoch a slonovi. Jeden slepec sa drží chvosta a tvrdí, že slon je lano, druhý slepec objíme nohu a tvrdí, že slon je kmeň stromu a tretí slepec s dotýka ucha a tvrdí, že slon je vejár. V podstate slepci mali pravdu. To platí aj pre poradcov. Každý sa pozerá na konzumáciu mlieka zo svojho uhľa pohľadu.

Ja sa pokúsim vyvrátiť niektoré mýty z technologického pohľadu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

1. TRVANLIVÉ MLIEKO NEOBSAHUJE VITAMÍNY, MINERÁLY A OBSAHUJE KONZERVANTY

Výroba trvanlivého mlieka je komplikovaný proces, ktorý spočíva v zahriatí mlieka na 150 C po dobu 2 a 3 s nasýtenou vodnou parou, tzv. UHT ohrevom. Vysoká teplota zabraňuje rozmnožovaniu mikroorganizmov a krátka doba minimálnu stratu vitamínov (10-20%). Je to podobné, ako keď si pripravujete zeleninu na pare. Varením strácate viac vitamínov. V prípade minerálov, napr. vápnika, sa len malá časť rozpustného vápnika mení na nerozpustný.

Trvanlivé mlieko neobsahuje žiadne konzervanty, jeho stabilita a predĺžená trvanlivosť je zabezpečená krátkym UHT ohrevom, čím sa zničia baktérie iného kvasenia a mlieko nepodlieha žiadnym kvasným a hnilobným procesom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

2. MLIEKO Z OBCHODU JE RIEDENÉ VODOU

Mlieko predávané v obchodoch prejde niekoľkými stupňami spracovania: čerstvé mlieko v mliekarni najprv prejde separáciou a štandardizáciou, pri ktorých je odstránená časť tuku a dosiahne sa tak požadovaná tučnosť mlieka. Takto upravené mlieko je následne homogenizované a nasleduje tepelné ošetrenie metódou UHT (trvanlivé mlieko) alebo metódou pasterizácie (pasterizované mlieko). To čo nám chutí ako voda, to je spôsobené práve homogenizáciou mliečnych tukov.

Ďalej mýty z chemického pohľadu.

3. MLIEKO OBSAHUJE VIAC CHOLESTEROLU A NEZDRAVÝCH ŽIVOČÍŠNYCH TUKOV

V porovnaní s inými mliečnymi výrobkami obsah tuku v mlieku je nízky, napr. nízkotučné syry od 20 % a viac, nízkotučný tvaroh 11 % atď. V kuracom dusenom mäse obsahuje až 80 mg/100 mg mäsa a v plnotučnom mlieku je len 12 mg/100 mg. Energetický obsah pohára polotučného mlieka zodpovedá energetickému obsahu polovice jablka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

4. MLIEKO NIE JE STRÁVITEĽNÉ

Mlieko je všeobecne veľmi ľahko stráviteľná potravina, v 1 ml mlieka sa vyskytuje až 6 miliárd tukových guľôčok, čím viac tukových guľôčok tým je vyššia stráviteľnosť. Ak má jedinec s trávením mlieka problémy, ide o nedostatok enzýmov, ktoré štiepia mliečny cukor a mliečnych bielkovín v čreve, problém jedincov, nie populácie.

5. MLIEKO NIE JE VHODNÝM ZDROJOM VÁPNIKA A NIE JE VSTREBÁVATEĽNÝ

V jednom pohári je cca 300 mg rozpustného vápnika. V maku je 1 – 2% vápnika, ktorý je viazaný v nerozpustnom šťavelane vápenatom, mak má síce viac vápnika ako mlieko, ale pre organizmus je nevyužiteľný.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vstrebávateľnosť vápnika obmedzujú

šťavelany a fytáty – vytvárajú s vápnikom nerozpustnú so (listová zelenina, špenát, rebarbora, červená repa, strukoviny, pšeničné otruby,

tuky – s vápnikom vytvárajú mydlá,

zvýšené množstvo bielkovín – vápnik sa vo zvýšenej miere uvoľňuje z kostí,

zvýšené množstvo solí – sodík zvyšuje vylučovanie vápnika obličkami.

Vápnik z mlieka je ľahšie vstrebávateľný, pretože sa nachádza vo forme fosforečanu vápenatého – má najvyššiu biologickú dostupnosť (vyššiu vstrebávateľnosť).

Mýty zo zdravotného hľadiska.

6. MLIEKO ZAHLIEŇUJE

Laktóza sa štiepi pomocou enzýmu laktáza v bedrovníku na glukózu a galaktózu, ktoré sa vstrebávajú do krvného obehu. Ak je sliznica tenkého čreva zapálená (v dôsledku pôsobenia gluténu) alebo inej príčiny neznášanlivosti mlieka, laktóza sa dostáva do hrubého čreva, kde sa kvasením rozkladá na škodlivú kyselinu mliečnu. Táto kyselina mliečna sa naviaže na hlien, ktorý chráni pred jej poškodením sliznicu hrubého čreva.

Hlien pritom vzniká aj z mliečnych výrobkov, bez ktorých by nebola potrebná ochrana slizníc hlienom a bez ochrany hlienom by boli sliznice hrubého čreva poškodené.

Ak je konzumovanie mlieka dlhodobé a pridržujú sa aj iné činitele, vytvorí sa lepkavý hlien. Medzi činitele môžu byť konzumovanie iných hlienotvorných potravín, stres a iné. Výsledkom je nedostatočné trávenie, studené ruky a nohy, závraty, upchatý nos, nadmerné prekrvenie pľúc, napr. pri astme, odkašliavanie a iné.

7. MLIEKO NIE JE ZDRAVÉ

Mlieko nie je vhodné pre konzumáciu iba pre osoby s alergiou na mliečne bielkoviny či neznášanlivosť mliečneho cukru. Aj dlhodobá konzumácia mlieka môže spôsobiť zdravotné problémy, preto platí zásada všetko s mierou.

8. MLIEKO PRIAMO OD KRAVY JE NAJZDRAVŠIE

Čerstvo nadojené mlieko od kravy môže obsahovať MO, veľmi záleží na ošetrovaní konkrétneho chovu a podmienkach, kde sa mlieko spracováva. Mlieko predávané v obchodoch je ošetrené podľa platných noriem tak, aby bolo bezpečné, nemôže obsahovať žiadne rizikové mikroorganizmy.

Je mnoho mýtov, ale tieto sú najčastejšie. Na internete sú aj iné mýty a vyjadrenia k tomu.

Cieľom tohto článku bolo ozrejmiť niektoré skutočnosti o mlieku, ale nie presvedčiť Vás o konzumácii mlieka.

Ja tvrdím, že MLIEKO treba skonzumovať v primeranom množstve.

Malvína Kompáneková

Malvína Kompáneková

Bloger 
  • Počet článkov:  3
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Odborník na redukčnú výživu a zdravý životný štýl Zoznam autorových rubrík:  NezaradenáReukčné diétyObezitaPotravinyTvorba jedálnička

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

9 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu